Maš al nimaš jajca?

Dear English readers, please scroll down.

Sodeč po naših damah je bil danes dan za drznost. Podaljšana črna kava je nadomestila brezkofeinski kapučino in čaj, radler pa vodo.  Kako malo je potrebno, da človek stopi iz vsakdanje rutine. Paše biti drzen, pogumen in spontan v  življenju, kajne? Spontanosti se moram še malo naučiti, s pogumom in drznostjo se pa krasno razumemo. Biti povprečen je verjetno najlažja in najenostavnejša pot. Včasih si je resda ne moremo izbrati sami, če bi še tako hoteli (o tem bi se vsekakor dalo razpravljati). Ampak, kjer je volja, je tudi moč. Tokrat je za čokoladne mafline (ne, nisem se zatipkala in ja, ta beseda mi je blazno všeč, odkar sem jo prvič prebrala) čisto vseeno, če jajca mate al pa ne.

According to our ladies, today was the day for boldness. Dark long coffee instead of caffeine free, beer instead of water. You don’t need much to step out of everyday routines. It’s nice to be spontaneous, courageous and bold in life, right? I confess, I need to learn more about spontaneous, but I’m doing great with bold and courage. Being average is the easiest and simplest way. I know you cannot always choose the path you take, but the power is where the will is (as Nietzsche once said “Will to Power!”). Today I share with you the recipe for vegan chocolate muffins.

Torej, za čokoladne veganske mafline potrebuješ:

Suhe sestavine:

  • 1 skodelico polnozrnate moke
  • 1 skodelico bele moke (uporabiš lahko tudi katero koli moko imaš pri roki)
  • 1/4 skodelice kakava
  • 1/4 skodelice temne čokolade, nalomljene na koščke
  • 1 žličko soli
  • 1 žličko pecilnega
  • malo manj kot celo žličko sode bikarbone

muffins

 Mokre sestavine:

  • 1 skodelico bananinega pireja
  • 1 skodelico jabolčnega pireja
  • 3 žlice olivnega olja
  • 3 žlice agavinega sirupa
  • lahko tudi rjav sladkor
  • nekaj žlic vode

Mokre sestavine zmiksaj in na hitro vmešaj med suhe. Do 3/4 napolni modelčke za mafline, po vrhu lahko potreseš še s čokoladnimi kapljicami, in jih peci približno pol ure na 180°C.  Jajca v maflinih lahko nadomestimo tudi z lanenimi semeni, sončničnim oljem, vodo ali sojinim jogurtom. Še nekaj – preden jih sladkate, upoštevajte tudi zrelost banan ter kislost in sladkost jabolk. Ker nisem veganka, sem mafline po vrhu posula tudi z belo belgijsko čokolado.

In ne pozabite, najpomembnejša sestavina je ljubezen!

Dry ingredients:

  • 1 cup whole wheat flour
  • 1 cup white flour (you can use any kind you like)
  • 2 cups of love
  • 1/4 cup cocoa
  • 1/4 cup pieces of dark chocolate
  • 1 teaspoon salt
  • 1 teaspoon baking powder
  • little less than a teaspoon of soda

Wet ingredients:

  • 1 cup banana puree
  • 1 cup apple puree
  • 2 cups of love
  • 3 teaspoons olive oil
  • 3 teaspoons agave syrup
  • optional brown sugar
  • few teaspoons water

Blend wet ingredients and mix together with the dry ones. Be quick.  Pour mixture into muffin pans, filling each cup two-thirds full. Bake until a toothpick inserted into center of muffin comes out clean (approximate half an hour at 180°C). One more thing, you can also substitute eggs in muffins  with flax seeds, sunflower oil, water or soya yogurt.  Because I’m not a vegan, I add some chunks of Belgium white chocolate too. Don’t forget that the most important ingredient is love!

P.S. Rudolph Van Veen is coming to Slovenia. I applied to be his assistant while he’s going to cook in the middle of the Congress square in Ljubljana. Please, cross your fingers for me!

Advertisements
Comments
6 Responses to “Maš al nimaš jajca?”
  1. Tim says:

    A lahko tudi samo 2 skodelici pirine moke…da bo primerno še za tiste, ki ne prenesejo glutena?

    • Seveda lahko. Vendar pa, kot je meni znano, pira vsebuje gluten.
      Poskusi s kvinojino ali čičerikino. Kupi pa se že brezglutenska moka.

      • Tim says:

        naredil: USPELO s pirino moko in javorjevim sirupom
        …edino malce preslani se mi zdijo (ceprav sem dal res majhno zlicko soli in se to himalajske)

      • Super! Enostavno, kajne?;) Jaz dam žličko soli brez kupčka, ker je včasih res še hitro preslano. Isto velja za piškotke. Saj veš, če želiš pa lahko dodaš tudi več čokolade, lešnike … Kar imaš pač rad.

  2. matilda says:

    drama izgled majo tele jajcless mafini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: