Panna cotta.

Dear English readers,  for recipe please scroll down.

Vem, že nekaj časa me ni bilo naokoli, nori veseli december pa je že tu. Veganske kepce niso prišle med finaliste za NAJpiškot. Pa nič zato, takšno je življenje. Polno padcev in vzponov,  zato pa je toliko razburljivo. To me ne ustavi. Več sreče prihodnjič, pravijo. Ali pa kje drugje. Skratka, vsak vikend do konec decembra bom sladkala življenja, česar se že veselim, ker to pomeni tudi nove izzive, nova preizkušanja receptov, nove ideje.  In osrečevanje ljudi.

December je tudi čas, ko še posebej rada pečem piškotke. Sigurno padejo cimetovi z malinovo marmelado pa škotski keksi. Katere imate pa vi najraje?

Še ideja za novoletno darilo: domača granola. Imam en super krasen recept, preizkušen.

Tokrat delim z vami recept za panna cotto. Res enostavno sladičko, ki sem jo pred nekaj dnevi prvič delala.

Za okoli 40 kozarčkov 4 cl potrebujete:

  • 1,5 l sladke smetane
  • 150 g sladkorja
  • 3 žličke bio vanilije v prahu (ali sredica dveh vanilijevih strokov)
  • 6 žličk in pol želatine v prahu (brez kupčka) – drugič dodam le 5, ker je za moj okus prišla malo preveč pudingasta
  • dober deci hladne vode

Postopek: Najprej namočimo želatino v hladni vodi, da nabrekne (potrebuje okoli 10 minut). Nato v lonec zlijemo sladko smetano, dodamo sladkor in vanilijo. Ko se sladkor stopi in je smetana že kar vroča, odstavimo z ognja in dodamo nabreklo želatino. Z metlico zmešamo, da se stopi. Nalijemo v kozarčke, počakamo da se ohladijo in jih postavimo v hladilnik za vsaj štiri ure. Še bolje čez noč. Naslednjič  poskusim panna cotto nadgraditi z grškim jogurtom in medom. In dragi moji, ne pozabite, da je najpomembnejša sestavina ljubezen!

Na fotografiji v družbi s čokoladnim moussom (recept najdete tu).

pannacotta06 copy

Ingredients for around 40 cups panna cotta (1 cup is 4 cl):

  • 1,5 l heavy cream
  • 150 g sugar
  • 3 teaspoons bio vanilla powder or 3 vanilla beans (cut lengthwise down the middle)
  • 5 teaspoons gelatine in powder
  • around 1 dl cold water

Method: Put the gelatin together with cold water in a bowl. Let stand for 10 minutes. Meanwhile, put heavy cream in a large bowl, add sugar and vanilla powder (or ‘caviar’ from vanilla beans). When the sugar is dissolved and cream almost boil, remove from heat and add gelatine. Mix so long that the gelatin is dissolved. Don’t worry because the mixture has the same structure as milk. Divide panna cotta into prepare cups, chill and put them in the refrigerator for at least 4 hours. Even better overnight. I decorate panna cotta with fresh mint leaves. You can use whatever you like. Next time I’ll try to make panna cotta with greek yogurt and honey.

Don’t forget that the most important ingredient is love!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: